Huis van de journalist
U bent hier : JAM » Archief » Ministerraad keurde vandaag het voorontwerp ‘reprografie’ goed.

Ministerraad keurde vandaag het voorontwerp ‘reprografie’ goed.

20-10-16

Op voorstel van minister van Economie Kris Peeters keurt de ministerraad in tweede lezing een voorontwerp van wet goed over het nieuwe reprografiesysteem.

Het voorontwerp van wet werd aan het advies van de Raad van State aangepast en houdt rekening met enkele opmerkingen die werden gemaakt in het kader van de raadpleging van de Raad voor de Intellectuele Eigendom. Het voert verschillende aanpassingen en verduidelijkingen door die het gevolg zijn van het arrest van het Europese Hof van Justitie van 12 november 2015.

Zo wordt o.a. de forfaitaire reprografievergoeding (de heffing op apparaten) afgeschaft wordt een eigen naburig recht voor uitgevers ingesteld (dat geen afbreuk doet aan de vergoeding van de auteur) en wordt voor de onderwijssector een eigen uitzonderingssysteem met vergoedingsregeling in het Wetboek van Economisch Recht ingevoerd.
Het voorontwerp van wet wordt ter ondertekening aan de Koning voorgelegd en wordt nadien bij de Kamer van Volksvertegenwoordigers ingediend.

“Het wetsontwerp houdt rekening met de juridische opmerkingen van het Hof van Justitie, maar wil ook in de mate van het mogelijke een continuïteit voorzien. De belangen van de auteurs worden hierbij maximaal gerespecteerd”, aldus Minister van Economie Kris Peeters.
Als vice-voorzitter van de raad van bestuur van Reprobel, maakte JAM maakte deel uit van de delegatie die de afgelopen maanden de standpunten van Reprobel en de rechten van de auteurs heeft verdedigd bij de meerderheidspartijen.

JAM wacht op de definitieve tekst om de volledige draagwijdte van het voorontwerp te beoordelen.

Lees ook in dezelfde categorie :