Huis van de journalist
U bent hier : JAM » Archief » Niemandsland – door Rudi VRANCKX

Niemandsland – door Rudi VRANCKX

2-04-14

De JAM als vereniging van journalisten-auteurs behartigt mijn belangen en rechten in alle vormen van journalistiek,  van het dagelijkse werk tot documentaires van lange adem.

Een van die voorbeelden is het werk dat ik samen met mijn collega’s maak voor Canvas. Daar horen reportages bij over de Arabische revoluties, maar ook reisreeksen in Afrika en elders. Zo zendt Canvas een nieuwe lange reeks uit van  half april tot eind mei op woensdag.

In Vranckx in Niemandsland reis ik samen met mijn vertrouwde ploeg, zes afleveringen lang van oost naar west door Afrika: van Mogadishu, een van meest gevaarlijke steden ter wereld, naar Timboektoe,
een van de meest legendarische steden ter wereld.
Deze tocht brengt me naar een aantal belangrijke frontlijnen van de toekomst. We gaan op zoek naar verhalen van mensen in een van de minst bekende regio’s op onze aardbol. Ik wil mensen een gezicht geven die wij niet kennen, die we vaak niet willen kennen, en waarvan we het bestaan pas vernemen wanneer ze aanspoelen in een bootje op de Middellandse Zee. Vranckx in Niemandsland wordt uitgezonden vanaf woensdag 16 april om 21.35 u.

bewaker-540pix
In de regio waar de Sahara en de Sahel mekaar ontmoeten, komen alle mondiale breuklijnen samen waarop de spanning vandaag aan het stijgen is. De volksverhuizingen waardoor wij in het noorden ons de laatste jaren bedreigd voelen, maar die in deze regio al decennia bezig zijn. Nieuwe staten die ontstaan uit bloedige conflicten. De strijd om grondstoffen die Europeanen, Aziaten en Amerikanen dagelijks voeren in deze streek die rijk is aan olie, goud, uranium, enz.
En het is evenmin toevallig dat dit gebied het nieuwe toevluchtsoord is geworden van fanatieke islamisten, want hier ligt ook de nieuwe breuklijn tussen islam en christendom. Samen met mijn ploeg trek ik door Somalië, Ethiopië, Zuid-Soedan, Tsjaad, Niger en Mali. Het is één van de gevaarlijkste en meest ontoegankelijke streken ter wereld. Dat bleek al vanaf dag één: de ploeg was amper geland in Mogadishu toen een zelfmoordaanslag tientallen doden eiste op één van de locaties waar ze wilden gaan draaien. Maar Vranckx in Niemandsland wordt ook een ontdekkingsreis door een grotendeels onbekende regio, met schitterende landschappen en eeuwenoude culturen. Er zijn maar weinig plaatsen op aarde waar traditionele culturen zich ondanks oorlogen en kolonisatie zo goed hebben kunnen handhaven.

standup-nieuwsuur-540-113px