Huis van de journalist
U bent hier : JAM » Archief » Auteursrecht binnenkort gebundeld in één wetboek, samen met alle intellectuele eigendomsrechten

Auteursrecht binnenkort gebundeld in één wetboek, samen met alle intellectuele eigendomsrechten

31-03-14

De Minister van Economische Zaken, Johan Vande Lanotte,  heeft recent een wetsontwerp in het Parlement ingediend, om alle intellectuele eigendomsrechten (octrooien , merken en auteursrecht) samen te voegen in één wetboek. De Minister heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de ook de inhoud van de Wet op Auteursrechten te wijzigen.

De wet vermeldt nu duidelijk dat een auteur steeds recht heeft op de “collectieve rechten”ongeacht de inhoud van zijn arbeidsovereenkomst. Dit bevestigt wat reeds gangbaar was voor de reprografierechten (fotokopieën), thuiskopierechten (digitale reproductie) en voor het leenrecht, maar is een echte nieuwigheid voor de kabelrechten (rechten die Telenet , Brutele, ..  voortaan zullen moeten betalen aan JAM om audiovisuele werken via de kabel te verspreiden). Wij zijn dan ook verheugd met deze wetswijziging dat een rechtstreeks voordeel biedt voor onze leden.

Andere voorgestelde wijzigingen zijn : het oprichten van een Regulator die moet waken over de tarieven van de beheersmaatschappijen, het beperken van de operationele kosten van de beheersmaatschappijen, omzetting van de billijke vergoeding in een wettelijke licentie, enz.

We komen er uitgebreid op terug eens de tekst definitief is.

Jam – 12 maart 2014