Huis van de journalist
U bent hier : JAM » Nieuws uit de sector » Vranckx en de nomaden

Vranckx en de nomaden

2-02-15

Nooit gedacht dat het me zoveel voldoening zou schenken.

Brainstormen over scenario’s, bespreken van plannen, wat mentor spelen. Met jongeren praten die me verrassen en aan vroeger doen denken. Is dit ouder worden in het beroep? Het besef dat de boodschap, de journalistiek belangrijker is dan het medium en al zeker het ‘scoren’. Onze oproep voor ‘jonge’ reporters die de wereld intrekken met een open en toch kritische blik op zoek naar verhalen krijgt veel respons. Enkele honderden jonge Vlamingen (en zelfs ook een aantal Nederlanders) hebben ideeen en maken plannen. Verschillende tientallen zijn al vertrokken naar China, Myanmar, Congo… Elke bestemming kan, maar geen regelrechte oorlog! Syrië en islamitische staat zijn taboe. In oktober hebben we een nomadenmaand gehouden op Canvas, de uitzending ‘Vranckx op zaterdag’. Er reisden nomaden- reporters naar zuid-Afrika, Nigeria, de Filippijnen en Milaan. In het voorjaar 2015, februari of maart, zou ik graag een Afrika drieluik uitzenden. Een jonge psychologe-reporter trok bijvoorbeeld naar Oost-Congo waar psychiatrie een andere betekenis krijgt dan bij ons. De wereld is een plek van eindeloze inspiratie. Wie een lange reportage aankan krijgt een aankoopvergoeding.
Maar niet iedereen heeft al de lange adem in zich. Een fotograaf duikt onder bij jongeren ….ergens het Midden Oosten. (Soms is het beter nog even te zwijgen over de bestemming ). Anderen leveren een videodagboek uit Mexico of tonen hoe je zelf alles filmt in Ghana. Daarvoor dient de Facebook ‘Vranckx en de Nomaden’ en het digitaal platform, een site in opbouw: CHECK- POINT. Moderne journalistiek is televisie, radio en steeds meer digitaal. Laten we eens longreads maken. Iemand suggesties? Kijk wat de new York Times of The Guardian maken. Daar zijn we dus mee bezig, journalistiek steeds opnieuw heruitvinden.
Wil dat zeggen dat we zelf op onze kleine redactie vastgeplakt blijven op onze stoel. Allerminst. We zijn net vertrokken voor de eerste opnames van een nieuwe docu-serie voor Canvas: KLEINE HELDEN. Positieve verhalen in een explosieve wereld. Al een eerste tip van de sluier. Wie probeert Palestijnen en Israëli’s te verzoenen, wie zoekt verdwenen studenten in Mexico, de meisjes van Boko Haram ….? En zoveel meer. Acht maanden lang trekken we naar plaatsen in het wereldnieuws, maar kijken wat verder. Sommigen noemen het constructieve journalistiek. What’s in a name. Eigenlijk is het gewoon verderzetten van wat reportagewerk in mijn ogen al lang moet zijn. Een goed idee hangt in de lucht, rijp voor wie het wil plukken.
Overigens, we zijn nog met andere plannen bezig. En vooral niet te vergeten, de nomaden blijven actief. Nieuwe leden van de stam steeds welkom! Gewoon een bericht sturen. FB: ‘Vranckx en de nomaden‘ of email vranckx@canvas.be